skip to Main Content

Bluetooth 5.0

Bluetooth 5.0 a fost prezentat drept viitorul IoT. Acum că Bluetooth 5.0 este lansat în cele din urmă, putem începe numărătoarea inversă într-o lume mai bună, mai conectată!

Fanii IoT și companiile conectate au așteptat cu nerăbdare lansarea Bluetooth 5.0 pentru o bună parte a acestui an. Modul standard de conectivitate pentru mai mult de 8 miliarde de dispozitive din întreaga lume și piatra de temelie a IoT promite un upgrade major – și în cele din urmă oferă:

Bluetooth SIG tocmai a lansat documentația Bluetooth 5.0.

Acest nou protocol va redefini modul în care mașinile comunică și chiar Bluetooth știe că aceasta este o afacere importantă pentru tehnologia beaconilor.

“Ducem beaconii la nivelul următor, astfel încât să puteți avea o experiență mult mai bogată, mai profundă și mult mai implicată, în comparație cu ceea ce a fost posibil înainte “, a declarat Steve Hegenderfer, directorul programelor de dezvoltare la Bluetooth SIG, pentru IoT Podcast.
“[Beaconii sunt] de fapt, unul dintre lucrurile care ma fascineaza cel mai mult despre Bluetooth 5.0. Beaconii de astăzi oferă experiențe foarte interesante, bogate și complexe pentru ca oamenii să conecteze lumea fizică și cea digitală “, a continuat Hegenderfer.

Ce e nou?

Ca și în cazul avansurilor din versiunile anterioare, fiecare aspect al performanței Bluetooth devine un impuls, iar Bluetooth 5.0 va deschide ușa unor aplicații complet noi, conduse de IoT. Noile specificații tehnice sunt impresionante și reprezintă o îmbunătățire semnificativă a standardelor actuale. Comparativ cu predecesorul sau, Bluetooth 5.0 se mandreste cu:

  • 4x rază
  • 2x viteză
  • 800% mai multă capacitate de transmitere a mesajelor

Raza este de patru ori mai mare decât cea curentă, precum și transferurile de date mai rapide și mai mari. Puterea de a trimite și primi mult mai multe date, mai repede și pe o distanță mai mare are implicații evidente pentru tehnologia de proximitate. Fiecare dintre acești parametri va face aplicațiile existente mai bune și vor fi posibile noi aplicații. Crezi că beaconii sunt uimitoari acum? Așteaptă până când vor fi alimentate de Bluetooth 5.0.

Chiar dacă nu puteți să țineți un dispozitiv de 5.0 în mână acum, această versiune este încă o reamintire că IoT achiziționează treptat suportul și infrastructura de care are nevoie pentru a-și extinde dramatic funcționalitatea. Bluetooth 5.0 înseamnă că diferența dintre ideile de planificare a desenelor și implementarea reală sa redus considerabil. Acum, că produsele pot fi implementate în cele din urmă cu Bluetooth 5.0, cursa este în desfășurare, iar noi doar ghicim ce se va întâmpla în continuare.

Ce înseamnă aceasta îmbunătățire? Bluetooth 5.0 promite mai mult decât suficient entuziasm pentru o zi:

Gama Quadruple va furniza conexiuni mai robuste și mai fiabile.
Viteza dublată alături de consumul redus de energie va oferi transferuri mai rapide de date.
Capacitatea crescută a mesajelor va permite Bluetooth să transmită date și mai inteligente.
Odată cu creșterea tehnologiilor wireless care se suprapun, este de asemenea important ca standardele să nu se întrerupă unul pe cealalt. De aceea noul standard Bluetooth 5.0 a fost rafinat pentru a reduce interferențele. IoT este incredibil de complex și plină de tehnologii diferite, toate vorbind odată – deci va fi vital ca standardele moderne să fie create în așa fel încât să minimizeze interferențele.

Întrebări frecvente despre Bluetooth 5.0

Cu o schimbare atât de mare, Bluetooth SIG și-a dat seama că ar fi o mulțime de întrebări. Iată mai jos puteți găsi câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări:

  • Bluetooth 5.0 nu înlocuiește Bluetooth 4.2, 4.1 sau 4.0. Extinde funcționalitatea oferită de versiunile anterioare ale specificației principale Bluetooth.
  • Bluetooth 5.0 va include Bluetooth cu funcționalități reduse de energie.
  • Nu există nicio caracteristică obligatorie care trebuie implementată pentru a revendica conformitatea cu Bluetooth 5.0 (la fel ca Bluetooth 4.2).

În ce domenii vor avea acest impact?
Multe surse sugerează că acest nou standard va extinde posibilitățile pe piața caselor inteligete. Dar asta nu e tot. În timp ce acesta este unul dintre modurile de utilizare mulți alți consumatori vor fi încântați iar companiile au mult mai multe motive să fie entuziasmate. Această funcționalitate extinsă, o gamă mai mare, viteză și capacitate vor redefini așteptările privind sistemele RTLS bazate pe Bluetooth.

Ne așteptăm să vedem că Bluetooth 5.0 va face diferența în fiecare industrie în care este implementat, inclusiv:

  • industrie
  • sănătate
  • logistică
  • retailHegenderfer notează, de asemenea, capacitatea Bluetooth 5.0 de a fi folosit în cazuri dincolo de notificarea tipică din retail:

“Gândiți-vă la urmărirea activelor în gestionarea proceselor, transport și logistică: unde doriți să puteți urmări un activ de la locul A la locul B în legătură cu alte lucruri din depozitele dvs., în clădirea dvs. de birouri sau în fabrică. Beaconii sunt o soluție perfectă pentru aceste probleme și pentru aceste scenarii, așa că cred că vor fi din ce în ce mai folosiți.”

Ce urmeaza?

47 de membri ai echipei din 22 de companii s-au reunit pentru a pune în funcțiune acest nou standard incredibil, dar munca este departe de a fi făcută. Dispozitivele nu utilizează încă Bluetooth 5.0 (cel puțin presupunem). Va fi nevoie de timp pentru ca întreprinderile să transforme acest standard în produse și soluții din lumea reală. Dar nu ar trebui sa fie mult timp …
În câteva ore de la lansarea Bluetooth 5.0, primim deja e-mailuri de la clienți excitați vorbind despre capitolul următor pentru beaconi. Acest lucru se datorează faptului că câștigătorii reali cu Bluetooth 5.0 vor fi toți cei interesați de IoT, care includ companiile.

Bluetooth continuă să crească.
ABI prezice că Bluetooth va fi prezentat în o treime din toate dispozitivele cu acces la Internet de pe glob până în 2020. Pentru afaceri, aceasta este o oportunitate imensă. Bluetooth 5.0 va continua să lucreze cu tehnologiile existente, cum ar fi WiFi și LTE, pentru a oferi capabilități fără precedent sectorului întreprinderilor.

“Bluetooth 5.0 aduce cel mai de succes standard pentru consumatori”, explică Szymon Niemczura, CEO Kontakt.io. “Costurile, raza de acțiune și ratele de adopție universală creează posibilități enorme de poziționare a oamenilor și a activelor”.

Bluetooth 5.0 va fi fundamentul IoT

O conexiune fără fir care este de două ori mai rapidă, transporta de opt ori mai multe date și ajunge de patru ori mai departe decât capacitățile curente este exact ceea ce trebuie ca IoT să înflorească și să crească. Cu cât Bluetooth este mai bun, cu atât mai bune vor fi soluțiile de proximitate care depind de acesta.

Nu putem aștepta să vedem ce va face noua combinație de viteză, gamă și capacitate pentru a face lista cu aplicații uimitoare pentru beaconi chiar și mai mare. Să vină Bluetooth 5.0!

Toate drepturile rezervate https://kontakt.io/blog

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Back To Top